Behandla vaginos

Bakteriell vaginos är ett ganska vanligt underlivsbesvär hos kvinnor men många kvinnor känner inte till så mycket om det sjukdomsliknande tillståndet. Åkomman saknar ett enkelt svenskt namn och är kanske därför lite okänt trots att det drabbar mellan 10-20% av alla sexuellt aktiva kvinnor. Tillståndet kan läka av sig själv men korta ner läkningstiden och lindra besvärliga symtom med hjälp av säkra läkemedel med kliniskt bevisad effekt. Man kan genomföra en konsultation med läkare och få läkemedlen utskrivna och hemskickade med hjälp av nätapotek.

Åkomman orsakas av att sammansättningen eller balansen i slidans bakterieflora påverkas. När detta sker kommer vissa bakterier få bättre förutsättningar och öka i antal, medan andra sorters bakterier blir färre. Det som vanligtvis sker är att bakterien Gardnerella vaginalis ökar i antal på bekostnad av lactobaciller(alternativt kallade mjölksyrabakterier) som normalt dominerar sammansättningen. Det är detta som orsakar det infektionsliknande tillståndet och symtom som grå, vitaktiga eller gulaktiga illaluktande flytningar. Doften kan likna rutten fisk. Det kan även förekomma viss klåda eller sveda runt slidöppningen.

G.Vaginalis

Bakterien Gardnerella vaginalis i stark förstoring

Behandling
Bakteriell vaginos är en ofarlig åkomma eller sjukdomsliknande tillstånd. Det finns inga särskilda akuta eller direkt hälsofarliga skäl, exempelvis potentiellt farliga komplikationer, som motiverar behandling. Tillståndet läker oftast av sig själv inom ett par veckor. Men symtomen är jobbiga och det är oftast ganska enkelt att åtgärda besvären vilket är en bra anledning att välja behandling.
Dock kan bakteriell vaginos leda till oönskade sidoeffekter om du har otur. Slidans bakterieflora är en del av kroppen skydd mot infektioner av bakterier och svamp. När bakterieflorans sammansättning förändras påverkar skyddet. En möjlig konsekvens är att skyddet mot svampinfektioner eller bakterieinfektioner blir sämre. Ett sämre infektionsskydd i slidan är ett bra skäl att behandla bakteriell vaginos.

Åkomman svarar bra på behandling. Det går att behandla bakteriell vaginos med surgörande medel som återställer slidans bakterieflora med exempelvis lactobaciller eller antibiotika. Receptfria medel med lactobaciller eller surgörande medel som de även kallas är skonsamma och är effektiva för att ta bort symtom som dålig doft från flytningar. De appliceras som krämer eller gel och stimulerar de naturligt förekommande lactobacillerna. Detta hjälper kroppen att återställa slidans bakterieflora och läka ut bakteriell vaginos. Surgörande medel är en bra första åtgärd innan du testar antibiotika.

Antibiotika dödar bakterierna som exploderat i antal eller hämmar tillväxten av dem. Bakteriedödande läkemedel kan vara nödvändigt om du har stora besvär med illaluktande flytningar eller klåda, när receptfria medel är verkningslösa samt tillståndet tar väldigt lång tid att läka. Antibiotika är ett effektivt botemedel mot bakteriell vaginos men det finns risk att åkomman kommer tillbaka efter avslutad kur. I ungefär hälften av fallen kommer den bakteriella obalansen tillbaka inom en månad. Vissa antibiotikakurer kan även öka sårbarheten för svampinfektioner efter avslutad kur. Riskerna kan minskas genom att använda surgörande medel som återställer slidans bakterieflora efter avslutad antibiotikakur. Detta återställer kroppens skydd och minska risken att bakteriell vaginos kommer tillbaka.