Svamp i slidan

Svampinfektion i underlivet orsakas av hudsvampar eller dermatofyter som de även kallas. I normala fall lever de i godartad symbios med kroppen och lever på huden eller slemhinnorna. Om de av någon anledning blir för många kan de angripa huden och orsaka besvär som irritation i slemhinnor eller hud samt klåda. Svampinfektioner är ofarliga men de jobbiga symtomen kan inverka negativt på livskvaliteten. I vanliga fall läker kroppen själv ut infektionerna inom en till tre veckor, men det kan ta längre tid. I vissa fall vägrar även svampinfektionen att läka, men det händer sällan och är främst förknippat med svårare infektioner. Behandling med läkemedel är en åtgärd som rår på även svårare svampinfektioner samt lindrar symtom och förkortar läketiden hos mindre allvarliga svampinfektioner.

Hos kvinnor är svamp i slidan kanske det vanligaste underlivsbesväret. Hela tre fjärdedelar av alla kvinnor kommer att få minst en svampinfektion i underlivet under sin livstid. Många ur gruppen kommer även få mer än en svampinfektion. Som nämnt innan är det hudsvampar som lever på kroppen som orsakar infektionen, och den sorts hudsvamp som ligger bakom de flesta fall kallas för Candida Albicans. Den lever på slemhinnor och huden i underlivet.

Symtom
Svamp i slidan ger symtom som är lätta att känna igen om man vet vad man ska leta efter. Typiska symtom är:

  • Det svider eller utvecklas klåda kring slidan eller omgivande hud
  • Du får vitaktiga flytningar med en gryning konsistens. Flytningarna kan även bli tunna och vattniga. Tunna flytningar i samband med en svampinfektion är vanligast hos gravida
  • Flytningarna ändrar vanligen inte doft, men kan börja lukta lite surt
  • Huden kring slidan kan bli irriterad och röd
  • Du kan få svullna slemhinnor
  • Det svider när du kissar
  • Det kan göra ont vid samlag

Ökad risk att drabbas
Hudsvamparna som orsakar svampinfektioner finns hela tiden på kroppen, men tack vare att de lever i symbios med oss och kroppens skyddsmekanismer är det sällan dermatofyter orsakar infektioner. Det finns dock omständigheter som gör kroppen mer sårbar för svampinfektioner.

Den mest uppenbara riskfaktorn är nedsatt immunförsvar. När immunförsvaret är nedsatt ökar risken att drabbas eftersom kroppens skydd är sämre. Slidans bakterieflora är en del av kroppens försvar mot svamp och bakterier, och om bakterieflorans balans rubbas minskas skyddet och du blir mer sårbar för svampinfektion. Även vissa sjukdomar som diabetes kan ge förhöjd risk att drabbas. Även naturliga förändringar i kroppen kan göra dig mer mottaglig för svampinfektioner. Graviditet är en sådan förändring, under graviditeten får många kvinnor svampinfektioner. Även hormonella förändringar på grund av naturliga orsaker eller externa orsaker som läkemedel ökar risken.

Så botar du en svampinfektion
Svampinfektioner i slidan är som tidigare nämnt ofarliga och läker vanligen ut av sig själv. Det främsta skälet att använda behandling är att bli av med de besvärliga symtomen. Det finns både receptbelagda och receptfria läkemedel som passar för olika syften.

Receptfria kurer är både effektiva och skonsamma. De innehåller oftast svampdödande medel och appliceras direkt på drabbade områden. Man kan köpa receptfria behandlingar som kräm, salva eller slidpiller. I vanliga fall räcker det med en kur för att bota svampinfektioner, dock kan lite besvärliga infektioner behöva två kurer för framgångsrik åtgärd. Receptbelagda läkemedel är starkare och används främst mot besvärligare infektioner som inte svarar på behandling med receptfria läkemedel, svampinfektioner som inte läker samt mot återkommande svampinfektioner.

Tänk på att en möjlig sidoeffekt av svampdödande medel är att slidans bakterieflora kan rubbas och orsaka besvär som bakteriell vaginos, en bakteriell obalans i slidan. Risken för bakteriell vaginos kan minskas genom att använda receptfria läkemedel som återställer slidans bakterieflora efter avsluda kur med svampdödande medel.