Sveda i underlivet

Det finns många besvär och åkommor som bland annat visar sig som att det svider eller kliar i underlivet. Det är vanligtvis inga hälsofarliga besvär eller sjukdomar, utan det rör sig oftast om harmlösa åkommor. Detta är dock en klen tröst på grund av de besvärliga symtomen som kan göra vardagen jobbig. Tyvärr är många av åkommorna som orsakar sveda eller klåda i underlivet vanligare hos kvinnor än hos män.

Hur man åtgärdar eventuella besvär beror mycket på varför det svider i underlivet. Eftersom det finns många åkommor som kan ligga bakom bör man vara observant på andra symtom förutom svedan. I många fall förekommer det fler symtom som går att observera och hjälper till att identifiera orsaken. Var även uppmärksam vart det svider. I de flesta fall kan svedan lokaliseras till huden i underlivet, slemhinnor samt könsorgan.

Eventuella åtgärder varierar beroende på vad det är som orsakar problemen, men man kan ofta få rätt läkemedel utskrivet och hemskickat via nätapotek som erbjuder konsultation med läkare via internet. I en del fall räcker det med milda behandlingar som intimtvål som hjälper till att återställa underlivets bakterieflora.

Därför svider det
Ibland kan det vara uttorkad hud som får huden i underlivet att svida. Om du tvättar dig ofta och använder starka hygienprodukter kan det verka uttorkande för den känsliga huden i underlivet. Typiska tecken är på extremt uttorkad hud är att svider eller sticker i huden. Vidare kan det finnas små hudsprickor eller att huden känns hård och torr. Uttorkad hud är det lättaste att känna igen och är enkelt att åtgärda. Personer som har torr eller ömtålig hy är särskilt sårbara. Det är relativt lätt att komma till rätta med besvären. Undvik att tvätta underlivet för ofta, det räcker med en eller två gånger per dag. Använd inte hygienprodukter med parfymer eller starka rengöringsmedel i underlivet. Använd istället ljummet vatten eller hygienprodukter utformade för att användas i underlivet. Försök även att smörja in underlivet med barnolja eller mjukgörande kräm.

Allergiska reaktioner är inte vanligare hos något kön och är en relativt vanlig anledning till att det svider i underlivet. I de flesta fall är det kontaktallergi, det vill säga att huden eller slemhinnorna samt könsorganen kommit i kontakt med något som framkallar en allergisk reaktion. Kontaktallergier kan utlösas av många orsaker, men i de flesta fall är det hygienprodukter eller material på kläder. Symtomen varierar något att det kliar eller svider är vanliga indikationer. Andra symtom är hudirritation, irriterade slemhinnor, rodnad samt svullnad på hud eller slemhinnor. Allergiska reaktioner åtgärdas genom att sluta utsätta underlivet för det som orsakar reaktionen. Oftast måste man då pröva sig fram till du hittar vad det är som orsakar reaktionen. Testa att sluta använda dina vanliga hygienprodukter eller använd underkläder med andra material.

Uttorkade slemhinnor är främst ett kvinnligt problem. Vanliga indikationer är torra, irriterade slemhinnor som svider mer eller mindre beroende på hur torra de är. Du kan även uppleva något som känns som stickningar i slemhinnorna. Torra slemhinnor orsakas vanligen av överdrivet tvättande eller förändrad hormonbalans. Likt uttorkad hud kan även slemhinnorna påverkas av överdrivet tvättande och starka hygienprodukter. En justering hur du tvättar underlivet enligt de råd som beskrevs för uttorkad hud brukar åtgärda besvären. Ibland kan det även hjälpa att smörja in slidan med neutral, oparfymerad olja som barnolja efter tvätt. Förändringar i hormonbalans kan åtgärdas med receptfria medel. Torra slemhinnor på grund av hormonella orsaker är vanligast i samband med klimakteriet och graviditet.

Svampinfektion i underlivet är en vanlig åkomma hos kvinnor. Typiska symtom är att det svider eller kliar i eller runt slidan. Andra vanliga symtom är vitaktiga gryniga flytningar, hudirritation, rodnad eller svullna slemhinnor. Svampinfektioner är ofarliga och läker av sig själv. Om man inte orkar med de besvärliga symtomen finns det bra receptfria läkemedel som dödar svampen som orsakar infektionen. Alla kan få svampinfektioner, även när du har normalhälsa, men risken att drabbas ökar när kroppens immunförsvar är nedsatt eller om slidans bakterieflora rubbas. Det finns även en förhöjd riska att drabbas efter antibiotikakurer.

Bakteriell vaginos är ett sjukdomstillstånd som inträffar när den normala sammansättningen i slidans bakterieflora rubbas. Detta kan även liknas vid bakteriella obalanser och är ett vanligt underlivsbesvär hos kvinnor. Tillståndet är ofarligt och läker av sig själv inom ett par veckor men kan ge obehagliga symtom. Typiska indikationer är illaluktande flytningar som antar grå eller gulaktiga nyanser. Flytningar blir oftast rikligare och tunna. Andra symtom inkluderar att det kliar eller svider i underlivet kring slidan. Slidan bakterieflora kan hamna i obalans utan extern påverkan, utdragen mens, hormonella förändringar i kroppen samt efter antibiotikakurer. Förutom att vänta tills tillståndet läker av sig själv kan man använda receptfria preparat som hjälper till att återställa slidans bakterieflora. I sällsynta fall måste tillståndet behandlas med antibiotika.

När det svider i underlivet kan det vara ett tecken på att du smittas av könssjukdomar som klamydia, kondylom eller könsherpes. Men man bör inte dra för snabba slutsatser, bara för att det svider i underlivet är det långt ifrån säkert att du smittats av en könssjukdom. De ger ofta inga eller varierande och svårtolkade symtom. Om du misstänker att du smittats bör du testa dig hos läkare eller ungdomsmottagning. Du kan även köpa ett test från apoteket.

Kondylom visar ofta inga symtom men när de visas är de enkla att identifiera. Kondylom ger små vårtor på eller kring könsorgan. Man kan även få vårtor på resten av underlivet. Andra besvär som att det känns som det svider eller bränner kan uppträda, men det är inte bland de vanligaste symtomen. Kondylom är en ofarlig könssjukdom som läker av sig själv, läketid är upp till två år eller mer. Man kan alternativt behandla kondylom med vårtmedel eller läkemedel särskilt utformade mot sjukdomen.

Klamydia är ofta helt symtomfri och de flesta märker inga indikationer på smitta. Ett par av de vanligare symtomen hos kvinnor är rikliga illaluktande flytningar, lätt sveda eller klåda samt att det svider vid urinering. Män kan få indikationer som att det svider eller kliar kring könsorganen samt sveda vid urinering. Tänk på att observerade symtom är ett dåligt sätt att avgöra om du är smittad. Du kan vara helt symtomfri, få vaga svårtolkade symtom till tydliga indikationer. Ett klamydiatest är att rekommendera om du vill veta om du är smittad.

Könsherpes eller genital herpes som det även kan kallas är ofarlig sexuellt överförbar virussjukdom. Trots att sjukdomen är ofarlig är symtomen oftast jobbiga. Typiska indikationer på könsherpes är rodnad och hudirritation som orsakar sveda eller klåda. Det kan även kännas att det bränns där herpesutslagen börjar utvecklas. Herpesutslagen ser oftast ut som små vätskefyllda blåsor som utvecklas till sår. Hudbesvären och blåsorna lokaliseras oftast runt på eller runt könsorgan, innanlåren, rumpan samt ländryggen.